Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca desteklenen, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ve Türk Dil Kurumu iş birliğiyle yürütülen, YADEG Projesi kapsamında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yerleşkesinde gerçekleştirilen konferansa Talim ve Terbiye Kurulu (TTKB) Başkanı Cihad Demirli, Türk Dil Kurumu Başkanı Osman Mert ile Millî Eğitim Bakanlığı birim amirleri, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan TTKB Başkanı Demirli, Bakanlık olarak Türkçenin öğretimine özel bir ihtimam gösterdiklerini belirterek, "Ana dili sadece bir iletişim aracı olmanın yanında bir düşünme biçimi, bir duygu mimarisi, bir kimlik dokusudur. Çocuklarımızın Türkçeyi doğru, derinlikli ve estetik biçimde kullanabilmeleri millî kimliklerinin billurlaşması ve kültürel şuurlarının kökleşmesi açısından da bir zarurettir. İnanıyoruz ki dili gelişen bireyin yalnızca dili değil, düşünme, anlama, anlatma ve ilişki kurma biçimi de zenginleşir. Türkçenin derinliğiyle temas eden her çocuk, aynı zamanda kendine, milletine ve insanlığa açılan yeni bir kapıyı aralamış olur." ifadelerini kullandı.
Demirli, Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı sayesinde dil eğitiminin tüm paydaşlarını iyi örnekler etrafında buluşturup iyi örnekleri yaygınlaştırmayı arzuladıklarını ve her yıl artan bir ilgiyle sürdürülen konferansların, dil eğitimi alanındaki iyi uygulamaları görünür kılmak, yaygınlaştırmak ve eğitim sistemine katkı sunmak amacı taşıdığını belirtti.
"Bu yılki etkinliğimizi, Türk Dil Kurumu Başkanlığı iş birliğiyle hayata geçirmekten memnuniyet duyuyoruz." diyen Demirli konuşmasına şöyle devam etti:
Bu iş birliği, yalnızca kurumsal dayanışmadan ibaret değildir; aynı zamanda Türkçemizin korunması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması yönündeki müşterek sorumluluğumuzun güçlü bir ifadesidir. Milletimizin köklü mirasına sahip çıkacak, onu geleceğe güvenle taşıyacak nesiller yetiştirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
Türk Dil Kurumu Başkanı Mert de konuşmasında, Türkçenin kültürel kimliğin inşasında taşıdığı öneme değinerek dil eğitimi alanındaki iyi uygulamaların desteklenmesinin, millî kimliğin güçlenmesine katkı sunduğunu ifade etti. Dilin korunması ve geliştirilmesinin bütüncül bir kültürel bilinçle mümkün olabileceğine dikkat çeken Mert, kurumlar arası iş birliğinin bu doğrultuda büyük önem taşıdığını söyledi.
Teması "Millî Kültür ve Değerler Edinimi Eylem Araştırması" olarak belirlenen konferansla Bakanlık bünyesindeki öğretmenler ve akademisyenlerce geliştirilen Türkçe ve dil eğitimine yönelik özgün ve etkili iyi uygulamaların tespit edilmesi, yaygınlaştırılması, güncel, teknolojik ilerlemelere uygun olarak üretilen sınıf içi eğitim içeriklerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
Konferansa dil eğitimi alanında uzman konuşmacılar, sahada yaptıkları iyi uygulamalarla fark yaratan öğretmen ve akademisyenler, bu alanda hazırladıkları poster sunumlarıyla Ankara İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı çeşitli ortaöğretim kurumlarından öğrenciler katıldı.
Konferans kapsamında 80 sözlü sunum, 23 poster sunum, paneller, stantlar ve atölye çalışmaları yer alıyor.
22 Mayıs'a kadar sürecek konferansta "Köklerden Geleceğe", "Dil Ekseninde Kültür ve Gönül Coğrafyamız" ve "Millî Kültür ve Değerler Edinimi" başlıkları altında üç panel oturumu düzenlenecek. Konferansın ikinci günü ise "Keçe", "Dil Öğretiminde Kültürel Etkileşim", "TYMM Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi'ndeki Hedefleri Gerçekleştirmeye Yönelik Etkinlikler", "Dil Öğretmenleri İçin Akademik Yazma" atölyeleri olmak üzere dört atölye çalışması yapılacak.
Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı programı, paneller ve atölyelere dair detaylı bilgi için
tıklayınız.